Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Måleusikkerhet vibrasjonseksponering

Vibrasjonsdata varierer mye, både for grupper av verktøy og for ulik bruk av det samme verktøyet. Når man skal beregne eksponeringen bør man bruke data som dekker noe av variasjonen i datagrunnlaget. Vibrasjonsverdien bør med andre ord være en typisk verdi som ivaretar usikkerheten i vibrasjonsnivået. Dette er også beskrevet i arbeidstilsynets forskrift om organisering, ledelse og medvirkning (2013-01-01).

« Når det gjennomføres måling som grunnlag for risikovurdering, skal målemetoder og måleinstrumenter være tilpasset miljøet, den type eksponering som forekommer og eksponeringens varighet. Målemetodene som brukes skal være representative for den enkelte arbeidstakers personlige eksponering, og det skal tas hensyn til måleusikkerhet ved vurdering av risiko»

 

Dette innebærer i praksis at usikkerheten må legges til gjennomsnittsverdien (også kalt forventningsverdien) ved sammenligning mot grenseverdi og tiltaksverdier for vibrasjon. 

 

NS-EN ISO 5349 del 1 og 2 (2001) er skrevet før det var definert hvordan usikkerhet skulle ivaretas i ISO-standardene. Den mangler derfor en god anvisning for usikkerhetsberegninger.  Målestandarden for støy i arbeidsmiljø, ISO 9612, beskriver imidlertid beregning av usikkerhet ganske grundig. En tilsvarende beregningsmetode av usikkerhet for vibrasjoner er utviklet i forbindelse med støyprosjektet.  

 

I kalkulatorene i Støy - og vibrasjonsdatabasen brukes 90-percentilen. Dette tilsvarer den verdien som med 90 % sannsynlighet ikke overskrides. Man kan også si at 9 av 10 tilfeller ligger under denne verdien.

Praktisering av grenseverdiene offshore blir da som vist i tabellen under:

 

Grense og tiltaksverdier

Krav

Grenseverdi

A(12) + U < 4,1 m/s2

Tiltaksverdi

A(12) + U < 2,0 m/s2

 

Det finnes foreløpig ikke tilstrekkelig erfaring til å si noe konkret hvordan usikkerheten varierer med arbeidssituasjonen på tilsvarende måte som for støy (se måleusikkerhet støy). Det synes imidlertid å være en tendens til at verktøy som vibrerer mye har større usikkerhet i vibrasjonsnivået enn verktøy som vibrerer lite. Dette betyr at hvis man jobber med flere verktøy som har høy vibrasjonsverdi, vil også den daglige dosen bli mer usikker. Dette blir ivaretatt av kalkulatoren.