Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Usikkerheten knyttet til produsentenes måling og usikkerhetsfaktor

Vibrasjonsdata fra leverandører er ikke egnet til bruk i risikovurdering.Verdiene er ofte en underestimering av den reelle eksponeringen en ser ute i felt og kan fører til en overeksponering av arbeidstakerne for hånd arm vibrasjoner (se parentes nedenfor). Flere aktører tar hensyn til denne usikkerheten ved å bruke en korreksjonsfaktor på 1,5 eller 2.

Korreksjonsfaktor av produsentens vibrasjonsverdi til bruk i risikovurdering beskrives nærmere i teknisk rapport CEN/TR 15350:2006, som utgis av Standard Norge. Rapporten gir en oversikt over produsentens benyttede målestandard og korreksjonsfaktor for de enkelte maskintyper er angitt. CEN/TR15350 er basert på et stort datamateriale og gir oss gode retningslinjer på bruken av korreksjonsfaktor for risikovurdering når vi ikke har feltdata.  De fleste av de angitte korreksjonsfaktorene i rapporten er på 1,5 eller 2.

 

En sammenligning av vibrasjonsdata fra leverandør og feltmålinger oppgitt i Støy- og  vibrasjonsdatabasen samt øvrige databaser viser en korreksjonsfaktor på 1,5 er riktig for flere typer verktøy, mens for noen andre verktøy må en multiplisere med 3 og 4 for å få riktig vibrasjonsnivå.

På grunnlag av dette og at en bør legge til grunn et føre var-prinsipp anbefaler Norsk olje og gass å anvende 2 som en korreksjonsfaktor.

 

 

For at leverandørens data skal kunne anvendes uten å bruke korreksjonsfaktor skal vibrasjonsnivået oppgis som vektorsummen av tre akser og arbeidsmetoden som skal utføres samsvare med det produsenten oppgir.