Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde

Skaper interesse for olje og gass

Mandag og tirsdag møtte ungdommer fra Rogaland representanter fra olje- og gassindustrien. Wenche Karin Nybø fra ExxonMobil var opptatt av mulighetene som ligger foran dem.


MYE Å LÆRE BORT: Wenche Karin Nybø var en av flere representanter fra olje- og gasselskaper på Norsk olje og gass' stand i Stavanger. Her forklarer hun hvilke utdanningsløp man kan velge for å ende i industrien.

Av Øyvind Knoph Askeland, informasjonssjef (tekst og foto)

Geologen var på plass på Norsk olje og gass' stand under utdanningsmessen i Stavanger. Nybø møtte der nysgjerrige elever fra videregående skoler over hele Rogaland. I vår skal de velge sin vei videre i utdanningsløpet.

– Det viktigste folk lurer på er om det er mulig å få jobb. Det er det viktigste jeg forteller dem også. Jeg tror fortsatt det er store muligheter innen olje og gass, sier Nybø.

Selv fullførte hun en mastergrad i geologi fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i 2009. I dag jobber hun til daglig i det amerikanske selskapet ExxonMobil.

– Ja, du må kanskje kjempe hardere nå enn før for å lykkes, men om du brenner for det du gjør, vil du bli en ettertraktet kandidat for selskapene, mener Nybø.

Les også: – Om tre til fem år trengs det folk i oljebransjen

Forventer nyansettelser

Det uavhengige forskningsinstituttet IRIS presenterte i 2016 en rapport om sysselsetting i olje- og gassindustrien. Rapporten viste at det innen 2020 vil være behov for nærmere 22.000 nyansatte i bransjen. For elever på vei inn i olje- og gassbransjen, kan det være godt nytt.

– Det er riktig at vi trolig ikke kommer tilbake på det nivået vi var før oljeprisen begynte å falle, men skal vi klare å være konkurransedyktige, må Norge ha mer høyteknologisk kompetanse enn vi har i dag. Verden er i en rivende utvikling. Mange av jobbene vi vil ha i fremtiden, kjenner vi ikke til innholdet ennå. Det som er sikkert er at mye vil være knyttet opp mot teknologi. Ingeniørbakgrunn, for eksempel, vil da være gull verdt, sier Målfrid Rønnevik, fagsjef kompetanse, i Norsk olje og gass.

Les også: – Trenger kloke hoder mer enn noen gang

– Man må heller ikke glemme at vi fortsatt leter og finner nye olje- og gassressurser. Ta Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen som eksempel. Det er planlagt å produsere fra 2020 til 2070. Skal vi få det til, er vi avhengige av å ha unge folk med kompetanse til å produsere energi til en voksende befolkning, på en bærekraftig måte, legger Rønnevik til.

Denne våren er det flere utdanningsmesser. Norsk olje og gass er til stede på disse. Se hvor og hvilke datoer under:

Bergen, Grieghallen, 26.- 27. januar

Bodø, Mørkvedhallen, 6.-7.- februar

Tromsø, Tromsøhallen, 9.-10. februar

Oslo, Spektrum, 15.-16. februar


INTERESSE:
Det var til tider mye folk innom Norsk olje og gass på utdanningsmessen i Stavanger. I midten er petroleumsingeniør Jonas Sørbel fra Statoil.