Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde

Elevene får lære om olje- og gasshverdagen

Under offshore- og maritime dager i Stavanger får nesten 400 ungdomsskoleelever se hvordan det kan være å arbeide i olje- og gassbransjen.


SPENNENDE: Utstillingen på Oljemuseet var interessant for mange av ungdomsskoleelevene som var på plass tirsdag. Her ved modellen av Statfjord B-plattformen.

Av Øyvind Knoph Askeland, informasjonssjef  (tekst og foto)

Arrangementet er et samarbeid mellom Maritimt Forum og Norsk olje og gass.

– Mange kommer hit og tror at det er «umulig» å få jobb i bransjen. Vi forteller dem at det tross alt er muligheter, sier Helge Kolnes til Norsk olje og gass.

Kolnes er opplæringskonsulent i Opplæringskontoret for offshorerelaterte fag. Sammen med de tre lærlingene, Torbjørn Heng Bjoland (bildet til høyre), Marcus Thorsen og Philip Waage, var han på plass på boredekket til Oljemuseet i Stavanger sentrum tirsdag. Mens Kolnes kom med oppmuntrende ord, fortalte lærlingene om deres møte med næringen.

Den norske fagopplæringsmodellen består av en kombinert opplæring i skole og bedrift. Modellen innebærer to år med opplæring i skole og to år i bedrift. I bedriften har elevene opplæring det første året, før de bidrar med verdiskaping på år nummer to. Deretter går elevene opp til fagprøve. 

– Fantastisk arbeidsplass

Halliburton, Altus Intervention og Schlumberger er blant bedriftene som er til stede på offshore- og maritime dager. Alle hadde med seg lærlinger som delte noe av sin kunnskap med 10. klassingene.

Anna Sjåeng fra Halliburton demonstrerte hvordan noe av utstyret oljeserviceselskapet bruker fungerer, mens Synnøve Sunde fortalte om hvordan det er å jobbe i Halliburton.

– Jeg prøver å få frem hva selskapet driver med – og at det er en fantastisk arbeidsplass, sier Sunde.

Les også: Forbereder en ny generasjon oljearbeidere

Presenterte norsk toppsjef

I løpet av tirsdag og onsdag får elever fra 13 ungdomsskoler i Rogaland et innblikk i hverdagen til noen av de mange selskapene på norsk sokkel.

For å skape engasjement på sin stasjon, hadde Schlumberger lagt opp til en quiz. Elevene sto fast på nasjonaliteten til selskapets norske toppsjef Pål Kibsgaard, men det løsnet da Bernt Nilsen i Schlumberger lokket med premie.

Plutselig gikk det kort tid før en av elevene hadde googlet seg frem til riktig svar.


OPPLÆRING:
Anna Sjåeng fra Halliburton tegner og forklarer foran 10. klassingene på Oljemuseet.