Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde

Færre konflikter mellom fisk og seismikk

Det har aldri vært færre uønskede hendelser mellom fiskeri- og seimsikknæringen enn i 2015. God dialog er noe av forklaringen.

I 2015 går aktiviteten i seismikknæringen ned. Men mindre enn forventet, mener Jan Stenløkk i Oljedirektoratet.

- Situasjonen tatt i betraktning, er ikke nivået så dramatisk som man skulle tro om man sammenligner med tidligere år, sier Stenløkk på Fisk og seismikk-seminaret i Ålesund 6.-7. april. 

Færre konflikter
I 2015 ble det samlet inn 2,6 millioner linjekilometer med seismikkdata, viser Oljedirektoratets oppsummering av seismikkåret 2015. Til sammenligning ble det i toppåret 2014 samlet inn 3,3 millioner. Men man skal ikke lenger tilbake til mellom 2012-2013-nivå før man var på samme mengde linjekilometer som i år.

Mens man bare skal 2-3 år tilbake for å finne samme mengde innsamlet seismikkdata, har det aldri vært vært lavere konfliktnivå mellom fiskeri- og seismikknæringen. Med utgangspunkt i rapporter fra fiskerikyndige om bord på seismikkfartøyene, har man identifisert fem mindre alvorlige hendelser i forbindelse med seismikkinnhenting. 

- Dette er nok en kombinasjon mellom et langvarig arbeid for å bedre dialog og kommunikasjon mellom næringene, kombinert med et lavere aktivitetsnivå, sier Stenløkk.

Mer effektiv
Ved en innsamling av 2,6 millioner kilometer linjekilometer seismikkdata i 2015, ble det tilbakelagt 133 231 kilometer båt. Aldri har seismikkaktiviteten vært mer effektiv. (Se figur)

- Man har aldri samlet inn mer seismikkdata per støyenhet enn dette, og man har aldri fått like mye seismikkdata per krone. Dette er en meget bra utvikling, sier Stenløkk.

Historisk datainnsamling (cdp) versus utseilet distanse