Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde

Økonomiprofessor ber om større optimisme

Fallende oljepris har krevd omstillinger i næringen. NHH-professor Eirik Vatne mener tiden er inne for å se lyst på fremtiden til olje- og gassbransjen.


LYS FREMTID:
Etter en vanskelig tid tror Eirik Vatne olje- og gassnæringen er på vei mot bedre tider. Dette er Kristin-plattformen som ligger på den sørvestlige delen av Haltenbanken i Norskehavet. Foto: Øyvind Knoph Askeland, Norsk olje og gass

– Ja, det er ille at så mange har mistet jobben, men det er ikke sånn at industrien har forsvunnet. Vi må bli optimistiske igjen, sier Eirik Vatne, økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole (NHH), til Norsk olje og gass.

Etter nesten fem år med en stabil og høy oljepris, gjorde større tilbud og lavere etterspørsel at oljeprisen begynte å falle i juni 2014.

Dette fallet har fortsatt, og konsekvensene, etter to år med synkende priser og et bunnivå på under 30 dollar fatet i januar 2016, er at rundt 38.000 arbeidsplasser har forsvunnet fra olje- og gassnæringen i Norge.

– Men faktum er at industrien fortsatt er oppegående og at den har en produksjonskapasitet som er relativt stor, sier Eirik Vatne, som i juni skrev en kronikk om temaet.

Shell-sjef: – Trenger kloke hoder mer enn noen gang

Ser frem mot en opptur

Han står også bak rapporten «Sysselsetting i petroleumsvirksomhet 2015» som Samfunns- og næringslivsforskning leverte på oppdrag fra Olje- og energidepartementet. Rapporten slår fast at antallet som jobber i den spesialiserte petroleumsnæringen i dag, er omtrent på nivå med antallet i 2012.

– De siste årene er det blitt tegnet et begredelig bilde. Det sies at «vi bygger ned hele industrien». Det jeg prøver å få frem er at det fortsatt er mye som skjer i industrien – og mye som kommer til å skje i fremtiden.

– Det er riktig at det går nedover, og at det antakelig ser mørkt ut for resten av året, men jeg forventer at det stabiliserer seg og tar seg opp til en viss grad, sier Vatne.

Les også: Forsker: – Norge er den ledende nasjonen i verden

«Overdrivelse»

Det er to år siden oljeprisen for alvor begynte å falle. Årsakene til det langvarige fallet er flere.

  • USA har økt sin hjemlige produksjon av olje betraktelig. Tett opptil en dobling av produksjonen har gjort landet mindre avhengig av å importere olje.
  • Den økte produksjonen har ført til at olje fra Saudi-Arabia, Nigeria og Algerie, som tidligere var svært viktig for USA, i stedet har funnet veien til det asiatiske markedet.
  • OPEC-landene, Algerie, Angola, Ecuador, Gabon, Indonesia, Iran, Irak, Kuwait, Libya, Nigeria, Qatar, Saudi-Arabia, Emiratene og Venezuela, har gjort som USA og økt produksjonen. Det samme har Canada og Russland gjort.

For en økonomi som den norske, har det fått konsekvenser. Men ikke alle tror på nedgangsprofetiene rundt olje- og gassnæringen.

Forventer flere svigninger

«Den offentlige debatten som fulgte etter at oljeprisen falt kraftig i løpet av høsten 2014 har i stor grad blandet sammen både potensielle konjunkturelle og mer varige virkninger av dette oljeprisfallet. Enkelte snakker sågar om at oljealderen er over. Dette synes vi er en overdrivelse.»

Det skrev BI-professor Hilde C. Bjørnland og postdoktor Leif Anders Thorsrud i en kommentar i «Samfunnsøkonomen» i fjor.

Den siste tiden har oljeprisen ligget i underkant av 50 dollar fatet.

– Økt oljepris betyr økt lønnsomhet for oljebransjen og for leverandørbedriftene. Det betyr også økte inntekter til staten. Med høyere oljepris kan kronen styrke seg noe, som vil dempe noen av disse effektene, sier hun til Norsk olje og gass.

Bjørnland fortsetter:

– Ettersom investeringene er kuttet kraftig, vil oljeprisen trolig øke noe fremover de neste par årene, for å balansere markedet. Vi må imidlertid også regne med store svingninger, da produsentene nå kan tilpasse seg raskere til endringer i prisene enn før. Særlig gjelder dette produsentene av skiferolje i Nord Amerika.