Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde

- Framsnakking av olja er vår viktigste jobb

I Kristiansund ser man nå slutten på en krevende omstilling. Nye utbygginger til 50 milliarder venter i Norskehavet, og da må ungdommen med.

NJORD-PLATTFORMEN: Denne uken kom nyheten om at Statoil har besluttet å investere 20 milliarder på Njord og Bauge utenfor Kristiansund.

Av Einar Fannemel, kommunikasjonsrådgiver

Industrien og politikere møttes på torsdag i Kristiansund for å diskutere fremtiden til olje- og gassnæringa i regionen. Etter en krevende tid, ser det lokale næringslivet at ting er i ferd med å snu. Men ordfører i Kristiansund, Kjell Neergaard, mener at da må flere ta ansvar for å få med ungdommen.

- Næringen er i ferd med å miste en hel generasjon med oljearbeidere. Ungdomen tror ikke på en ny opptur. Derfor er framsnakking av næringa noe av vårt viktigste arbeid fremover. Det gjelder ikke minst sentrale politikere, der vi alt for ofte opplever det motsatte.

For Neergaard er bestemt på at en opptur er i emning, i det han omtaler som ketchup-effekten.

- Næringen er ikke friskmeldt ennå, men vi har fått noen kraftige oppmuntringer de siste årene. Plutselig er vi ferd med å få investeringer til 50 milliarder i havet utenfor Nordvestlandet og Kristiansund, sier Neergaard og peker på utbyggingen av Åsgård, Dvalin, Trestakk, Njord og Bauge samt Pil og Bue.

Opptur i emning
- Vi er forhåpentligvis ferdig med den verste tørken. Fra 2018 vil det gradvis gå oppover, sier Alf Dahl, administrerende direktør Vestbase AS på dialogmøte i Kristiansund.

Han representerer den viktigste arbeidsplassen i kommunen. Etter et 2016 med lav aktivitet, vil boreaktiviteten de neste årene ta seg opp i Norskehavet. Han peker blant annet på Maria-feltet der 15 milliarder skal investeres, som skal ha en driftsperiode på 23 år med aktivitet som tilfaller Vestbase.  
- Dette er en vitamininsprøytning for oss alle, og jeg er veldig optmistisk med tanke på langsiktig aktivitet for oss og dem som er avhengig av ringvirkningene fra denne industrien: flyplasser, handelstanden og hotellbransjen, sier Dahl. 

Tor Bjerkestrand, driftsdirektør Shell Midt-Norge, er enig i at omdømmet er en felles utfordring.

- Jeg er bekymret for at det ikke kommer unge krefter til. En ung arbeider som jobber hos oss, forteller hva hun hører når hun er ute å snakker med folk: "Dere er problemet, og dere må rydde opp". Hvis det er denne holdningen som sprer seg rundt middagsbordene er det ikke rart ungdommen velger bort næringen. Derfor er utfordringen at vi alle klarer å formidle det positive næringer bidrar med, sier Bjerkestrand. 

Selvpisking
Fylkesordfører i Møre og Romsdal, Jon Aasen (Ap), er også lei av at bransjen er offer for en tone i debatten han omtaler som "selvpisking"
- Man skal være et rikt samfunn for å ha råd til å snakke ned den næringen som finansierer de fleste av måltidene våre. Denne næringen står for inntekter og en utvikling - teknologisk og kompetansemessig - som gjør at veldig mange av oss har en jobb i dag.