Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde

Slik skal olje- og gassbransjen lykkes i fremtiden

Nysgjerrighet og nye løsninger er viktige stikkord for olje- og gassbransjen, skal man tro deltakerne på Norsk olje og gass' årskonferanse.

LIVLIG: Programleder Anne Grosvold og statsminister Erna Solberg (H) på scenen under årskonferansen i Oslo. Foto: Kilian Munch, Norsk olje og gass

Av Øyvind Knoph Askeland, informasjonssjef

Under Norsk olje og gass' årskonferanse presenterte Walter Qvam, leder for KonKraft-prosjektet «Konkurransekraft – norsk sokkel i endring», noen av sine langsiktige ambisjoner for næringen.

– Ledere og mellomledere i denne industrien må velge å være nysgjerrige, se etter nye løsninger og følge med i timen. Stikkordene er nysgjerrighet og det å se på nye samhandlingsløsninger. Hvis vi ikke velger det, velger vi bort noe som vi kan komme til å angre på, sier Qvam til forsamlingen i Oslo.

Fersk rapport: Dette betyr olje og gass for Norge

Målet, ifølge Qvam, er at olje- og gassindustrien i Norge skal være den viktigste basisen for norsk verdiskaping, økonomisk handlefrihet, kompetanse og innovasjon – også i fremtiden.

Årskonferanse-programleder Anne Grosvold tok opp denne diskusjonen med Qvam, Statoil-direktør Mette Halvorsen Ottøy og styreleder i Schlumberger, Torjer Halle.

– Jeg ser ingen grunn til at vi ikke kan være verdensledende, men vi må i større grad jobbe på tvers i denne bransjen, sier Qvam, og lister opp noen avgjørende momenter:

  • Bransjen må være internasjonalt konkurransedyktig.
  • Bransjen må være ledende på klima og sikkerhet.
  • Norsk sokkel må være attraktiv for investeringer.
  • Bransjen må være premissleverandør for digitaliseringen innen olje og gassnæringen globalt.
  • Bransjen må være utvikler av ny virksomhet, vekst og arbeidsplasser i andre næringer.
  • Bransjen må være kjernen i realiseringen av verdensledende havromsindustri.

– Vi har 50 års historie med olje- og gassnæringen. Her har det vært mye teknologi- og kompetanseutvikling. At vi bygger videre på det er helt naturlig. Og vi trenger det for å være konkurransedyktige, mener Ottøy.

Spekter-leder: – Folk tror velferd er et tre som vokser inn i himmelen

– Vi trenger en fremoverlent olje- og gassbransje

Tema for Norsk olje og gass' årskonferanse i 2017 var veivalg. Statsminister Erna Solberg (H) var på plass for å presentere deler av regjeringens olje- og gasspolitikk.

– Vi trenger en fremoverlent olje- og gassbransje, som blir litt grønnere og tenker litt annerledes. Vi trenger teknologer, ingeniører og drivende dyktige fagarbeidere for å opprettholde aktiviteten fremover. Vi trenger noen av de fremste til å jobbe i denne næringen fremover. Det er et klart og tydelig budskap til norsk ungdom, for det vil være behov for olje og gass i lang, lang tid, sier Solberg.

Advarer mot å stoppe

Hun får støtte fra Jonas Gahr Støre, partileder i Arbeiderpartiet, som også talte på årskonferansen.

– Hvis vi setter en stopp for oljealderen nå, må vi begynne på «scratch» når vi skal utvikle resten av havrommet, sier Støre.