Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde

Eksportinntektene fra olje- og gass sterkt opp

Inntektene fra eksport av petroleumsprodukter i august var over 30 prosent høyere enn i 2017.

I august 2018 var over halvparten av all norsk vareeksport råolje, naturgass og kondensat. I tillegg kommer eksport av oljeservice og plattformer og raffinerte petroleumsprodukter.

- Det viser først og fremst hvor ufattelig viktig petroleumsnæringen er for Norge, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk olje og gass. 

 

Sterk økning
Tallene fra Statistisk sentralbyrå viser at det i august måned ble eksportert råolje, naturgass og naturlige gasskondensater for totalt 46,2 milliarder kroner. Det skjer samtidig som norsk sokkel blir stadig mer kostnadsbevisst.  
- Inntektene går opp, samtidig som kostnadsnivået er lavt. Det betyr store inntekter for samfunnet og for fellesskapet, sier Schjøtt-Pedersen. 

 

Stor gassetterspørsel
Samtidig som inntektene går sterkt opp, la det internasjonale energibyrået (IEA) frem en deres spådommer for gassmarkedet de neste årene, som viste sterk vekst i gassetterspørselen. IEA venter en økning i tilbudet av flytende naturgass (LNG) de neste årene, men etter denne bølgen er det få investeringer som er planlagt. IEA understrekte derfor at nye investeringer vil være nødvendig i hele verdikjeden for gass.
- Et hett marked for naturgass er gode nyheter for Norge som vil kunne tjene enda mer på salg. Men tilstrekkelig tilgang til naturgass er avgjørende for at verden skal kunne redusere sine utslipp av CO2. Vi må derfor sørge for at det investeres i nok utbygginger slik at vi ikke får et større underskudd på naturgass, sier Schjøtt-Pedersen. 

 

Lavere produksjon enn forventet
Foreløpige produksjonstall fra Oljedirektoratet viser en gjennomsnittlig dagsproduksjon i august på 1.870.000 fat olje, NGL og kondensat. I løpet av august måned ble det også solgt 10,2 milliarder standard kubikkmeter gass.
Produksjonen en 0,2 prosent under ODs prognose for måneden.

Den totale petroleumsproduksjonen så langt i 2018 er ca. 154,5 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter.