Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde

På besøk hos oljens fremtid

Hos Mechatronics Innovation Lab (MIL) i Grimstad kan du se de teknologiske løsningene som vil være en del av olje- og gassnæringens fremtid.

Olje- og gassnæringen er en av de viktigste driverne for nyskapning i landet, men administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, var klar på at næringen også har mye å lære.

- Det er oppsiktsvekkende å se den teknologien som finnes og hva vi vil kunne skape i fremtiden, sa Schjøtt-Pedersen under et besøk på senteret.

Til stede var også Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge og Anne-Grete Ellingsen, administrerende direktør i GCE Node.  

Det er bare to år siden det første spadetaket i byggingen av MIL ble tatt, men senteret er allerede et ledende senter innen mekatronikk.

- Jeg er imponert over hvor mye dere har fått gjort på så kort tid. MIL er fullt av høyteknologi. Flere må lære om MIL og de mulighetene som er her, sa Krohn Traaseth.

Mye av MILs kapasitet brukes til ny teknologi til olje- og gassnæringen. Omgitt av 3D-printere, vandrende roboter og kunstig intelligens kunne en imponert Schjøtt-Pedersen slå fast at MIL ga et unikt innblikk i hva teknologien kan utrette.

- Mange mennesker vil nærmest tenke på dette som science fiction. Men det er her nå, og det er både inspirerende og spennende, sa Schjøtt-Pedersen.

En høyborg for teknologi
Mye av den mest avanserte industriteknologien i Norge er samlet hos MIL. Blant annet noen av de mest avanserte 3D-printene i landet. Daglig leder i MIL, Bernt Inge Øhrn, var likevel nøye med å understreke at selv om maskinene har store muligheter, så er det innsikt og deling av data som kan gi de aller største fordelene.

- Vi trenger nye måter å samarbeide på, for å dele data og forbli konkurransedyktige, Mechatronics Innovation Lab er et viktig verktøy for å få til dette, sa Anne-Grete Ellingsen, i GCE NODE.

Petroleumsnæringen på norsk sokkel har lang tradisjon for datadeling og har lenge sett verdiene i dette. Gigantfeltet Johan Sverdrup ble f.eks. funnet delvis ved hjelp av gammel seismikk og delte data.