Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde
Foto: Equinor

Oljeinntektene fosser inn til Norge

Dersom oljeprisen holder seg på dagens nivå vil Ola og Kari Nordmann kunne få om lag 330 milliarder kroner i oljeinntekter neste år.

Det er 44 milliarder mer enn regjeringen har beregnet for 2019. Regjeringen har lagt til grunn en oljepris i 2019 på 583 kroner pr fat. Dagens pris er 686 kroner per fat.

Fra 2017 til 2019 er oljeinntektene nesten doblet, fra 168 til 330 milliarder kroner, dersom vi legger dagens oljepris til grunn. 

Hele 21,9 prosent av statens inntekter er direkte inntekter fra olje- og gassvirksomheten.

- Dette gjør samtlige spådommer om olje- og gassnæringens nedgang til skamme, og viser også hvor viktig oljeindustrien er for Norge, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk olje og gass.

Friskmelding
I forslaget til statsbudsjett for 2019 er statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten estimert til 286 milliarder kroner. Det er 103 milliarder kroner høyere enn den ble estimert til på samme tid i fjor, og over dobbelt så mye som i bunnåret 2016. Inntektene fra olje- og gassnæringen i 2019 er så store at staten igjen vil sette mer penger inn i oljefondet enn det som tas ut.

- Oljeinntektene i årets statsbudsjett er svært gledelig for nordmenn flest. Med disse inntektene kan norske politikere fortsatt love velferd i verdensklasse, satse på utdanning og finne rom for viktige klimatiltak, sier Schjøtt-Pedersen.

Over halvparten gjenstår
Etter 50 år med aktivitet på norsk sokkel har staten tjent over 14.000 milliarder kroner på norsk olje- og gassvirksomhet, men fortsatt er det kun 45 prosent av ressursene som er hentet opp.