Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde
Norsk olje og gass

Oljenæringen får ikke nok lærlinger

De to siste årene har det ikke vært nok elever til å fylle alle læreplassene på oljerelaterte- og maritime fag.

– Vi får ikke nok lærlinger i år i forhold til behovet. Havet er Norges viktigste arbeidsgiver, og det skal vi være i fremtiden også, sier Fride Solbakken, daglig leder av Maritimt Forum.

I 2017 og 2018 var det henholdsvis 98 og 84 læreplasser innen de oljerelaterte fagene. Samtidig var det 80 og 75 elever i 2017 og 2018 som fullførte to års videregående skole. Det er altså ikke nok elever til å fylle alle læreplassene, ifølge tall fra Opplærlingskontoret for oljerelaterte fag. 

Offshore og Maritime dager

Denne uken samlet over 400 ungdommer seg på Norsk Oljemuseum for å delta på yrkesmesse for offshore og maritime fag.

10. klassinger fra 22 ulike skoler i hele Sør-Rogaland møtte bedrifter innen olje, gass og maritim næring, samt opplæringskontorene for fagene. Til tross for at det har vært krevende tider var det mange ungdommer som ønsket å vite mer om mulighetene for utdanning og jobb innen offshore og maritime fag. Elevene ga uttrykk for at det var interessant å høre om mulighetene som ble vist frem.

Under kan du se video av VG1-elever som guidet 10.klassingene under arrangementet:

- Variert og interessant

- Det har vært veldig kjekt, det er mye variert arbeid innen oljeindustrien, så det virker veldig spennende. Jeg har tenkt litt på det å bli matros eller styrmann. Grunnen er at arbeidshverdagen ikke er lik hver dag. Det virker variert og interessant, sier Andreas (15) fra Hommersåk utenfor Sandnes, mens han spaserer fra oljemuseet mot skoleskipet Gann som hadde åpent skip for elevene.

Bendik Geitle er lærling i coiled tubing hos Schlumberger. Han begynte i fjor og er nå inne i siste halvåret som lærling i bedriften.

- Schlumberger gir utrolig mange muligheter og er en svært bra plass å jobbe. Det kjekkeste med jobben er å kunne reise over hele verden og at jeg får jobbe med stort ansvar. Jeg liker at det er fysisk arbeid og arbeid i team, sier Geitle.

Kontinuerlig behov for lærlinger

Han står sammen med HR-ansvarlig Debbie Liastøl som er ansvarlig for lærlingene i Schlumberger. Hun er veldig stolt at lærling Geitle som sammen med henne skal fortelle 10. klassingene på Oljemuseet hvilke muligheter de kan få dersom de velger en retning innen offshorefag.

- Vi ønsker å nå ut til elevene og vise at vi har et kontinuerlig behov for yrkesfaglig personell. Det er mange muligheter dersom man velger yrkesfaglig utdanning. Det stopper ikke nødvendigvis med fagbrev. Man kan også gå videre med studiespesialisering og gå videre på universitet dersom man ønsker det, forklarer Liastøl.


Pilot under vann
Også Oceaneering er på plass under yrkesmessen, med ønske om å sikre seg fremtidige ROV-piloter.

- Det kuleste jeg får gjør på jobben min er å styre ubåter ned mot 3000 meters havdyp, sier Stian Kristiansen. Han er lærling hos Oceaneering og skal fortelle 10.klassingene hvilke muligheter de kan få dersom de velger yrkesfag.

Sofie (15), som til daglig går ved Riska ungdomsskole, sier at hun ikke helt har bestemt seg ennå, men at det er mye interessant å høre.

- Jeg kunne kanskje tenkt meg en karriere innenfor offshore og maritime fag. Brønnteknikk har jeg sett på. Det er en mulighet, sier hun og forteller at hun har en bror og en svigerbror som jobber innenfor petroleumsnæringen. De har inspirert henne litt.

Offshore og Maritime Dager arrangeres av Maritimt Forum, Norsk olje og gass, Maritimt Opplæringskontor og Opplæringskontoret for oljerelaterte fag.