Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde
Foto: Helge Hansen

DNV GL: Avgjørende å få til karbonfangst og -lagring

VÅRT BESTE HÅP: Storskala karbonfangst- og lagring er et av våre beste håp for å nå klimamålene, slår DNV GL fast i ny rapport.

Uten en massiv satsning på karbonfangst og -lagring (CCS) og hydrogen vil verden gå mot en oppvarming på 2,5 grader, sier DNV GL i sin tredje utgave av "Energy Transition Outlook". Verden kommer til å trenge store mengder naturgass i tiårene fremover. Selskapet peker på at det bare er ny teknologi som kan gi verden nok energi, samtidig som vi når klimamålene.

Slik reduserer vi klimautslippene
- Rapporten slår fast det vi har sagt, at CCS er avgjørende for å nå klimamålene. Norge kan fange CO2 fra naturgass og selge utslippsfri hydrogen til Europa. Det kan bli vår nye industrieventyr, og er den ultimate vinn-vinn situasjonen, sier Tommy Hansen, direktør for kommunikasjon og næringspolitikk i Norsk olje og gass.
Han mener karbonfangst og -lagring kan bli en av Norges viktigste bidrag til å redusere de globale klimagassutslippene

Verden trenger stadig mer energi, samtidig som at klimagassutslippene må ned. Ifølge DNV GL er dette vår tids største dilemma.

Må erstatte kull med naturgass
DNV GL peker på at man kan halvere utslippene av CO2 dersom man går fra kull til naturgass og samtidig sterkt reduserer lokal luftforurensning.
- Når naturgass erstatter kull i energiproduksjon halveres klimagassutslippene. Derfor er det avgjørende at vi sikrer en høy produksjon av naturgass fra norsk sokkel. Dessverre brukes det fortsatt store mengder kullkraft, og å erstatte det med naturgass er viktig for å redusere CO2 utslipp, sier Hansen.
Han trekker også frem at naturgass er godt egnet som balansekraft og derfor har en viktig støtterolle til fornybar energi, som vind og solkraft.