Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde

Årets julefilm ønsker britene et godt kullfritt nytt år

I år hadde Storbritannia sine første uker uten å bruke kullkraft for å produsere strøm. Dette er første gang siden landets første kullkraftverk åpnet i 1882.

Det er takket være norsk gass og en storstilt satsing på fornybar elektrisitet, som vindkraft og sol.

Europa har satt seg ambisiøse og viktige klimamål, og det viktigste klimatiltaket er å stenge ned kullproduksjon. Det ideelle hadde vært om vi kunne erstattet all kullproduksjon med fornybar energi. Realiteten er at vi ikke klarer å dekke verdens energibehov med fornybar energi alene, og fortsatt vil være avhengig av fossil energi i årene fremover. I den sammenheng er gass bedre enn kull. Gass er en viktig bro for europeiske land fra kull til fornybar energi.

De totale utslippene ville vært høyere om gass sammen med fornybar energi ikke erstattet kull. Ifølge en rapport fra tenketanken Sandbag, en organisasjon som ulike klimanettverk og naturvernorganisasjonen WWF står bak, går forbruket av kull ned i Europa. Reduksjonen av kullbruk i elektrisitetsproduksjon i EU var på 19 prosent første halvår i år. Vind og solenergi erstatter halvparten av kullforbruket. Den andre halvparten blir erstattet av naturgass, viser rapporten.

Gasskraft kan også benyttes som grunnlast, det vil si en produksjon som ikke varierer avhengig av om solen skinner eller om vinden blåser. Som grunnlast konkurrerer gasskraft primært mot kjernekraft og kullkraft. I fremtiden sikter vi på å gjøre gasskraft utslippsfri ved hjelp av karbonfangst og -lagring og hydrogenproduksjon.

Norge leverer 25 prosent av Europas gassbehov. Til Storbritannia leverer vi opptil 40 prosent av gassen landet trenger. Gjennom norsk gass hjelper vi våre naboer med det grønne skiftet. 

Årets julefilm omhandler dette temaet og er laget med glimt i øyet. Med det ønsker vi alle våre medlemmer en riktig god jul og et kullfritt nyttår!