Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde

Stor økning i søkere til petroleumsrelaterte fag

Stadig flere søker seg inn til petroleumsrelaterte fag ved norske universiteter, og i flere tilfeller må opptil fire søkere kjempe om hver studieplass.

Tallene fra opptak til høyere utdanning er nå ute, og flere norske universiteter melder at den positive trenden om flere og flere søkere til petroleumsrelaterte fag, fortsetter i akselererende takt.

– Det er veldig positivt at vi for andre år på rad har sterk økning i søkertall til offshore-fag, både innen videregående og høyere utdanning. Det vil være svært viktig for å sikre rett og nok kompetanse til en næring som bidrar med mange arbeidsplasser og store inntekter til fellesskapet. Nye næringer som havvind, CO2-fangst og -lagring og hydrogen, vil også trenge nye mange ansatte i tiden fremover, sier Målfrid Rønnevik, kompetanseleder i Offshore Norge.

For eksempel har antall søkere til bachelorutdanningen i energi- og petroleumsteknologi ved Universitetet i Stavanger (UiS) økt med 30 prosent siden i fjor. UiS hadde også hele 65 søkere til den nyetablerte Y-veien for samme bachelor.

Ved NTNU var det 120 førsterpioritetssøkere til faget Georessurser og Geoteknologi, hvor petroleumsteknologi er inkludert. Dette er nesten en tredobling fra 2022, og betyr at fire studenter kjemper om hver studieplass.

– Universitet som tidligere har redusert antall studieplasser innen petroleumsrelaterte fag, bør nå gjøre en ny vurdering om å øke antall studieplasser. Nå som søkertallene har tatt seg kraftig opp, burde det medføre en økning i antall plasser slik at de unge får mulighet til å studere det de ønsker, avslutter Rønnevik.