Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde

– Det er fortsatt lov å være stolt av å jobbe i «oljå»

På sitt aller første oppdrag som olje- og energiminister, hyllet Terje Søviknes (Frp) de ansatte i olje- og gassbransjen.


VERDISKAPER: Olje- og energiministeren mener de ansatte kan være stolte av å være en del av landets viktigste næring. Foto: Tommy Ellingsen, Norsk olje og gass

Av Øyvind Knoph Askeland, informasjonssjef

Søviknes holdt et innlegg under Solamøtet i Stavanger, hvor også statsminister Erna Solberg (H) og konserndirektør Arne Sigve Nylund i Statoil var til stede.

– Det er kompetansen som skal bringe oss videre inn i fremtiden. Olje og gass er den desidert viktigste næringen i landet, blant annet i form av arbeidsplasser og inntekter til fellesskapet.

– Siden oppstarten har næringen bidratt med 12.000 milliarder kroner til det norske samfunnet. Til velferd. Til vekst. Til velstand. Det er barnehager, skole, helse, forsvar, politi. Det har vi lov å være stolte av. Det er fortsatt lov å være stolt over å jobbe i «oljå», sier Søviknes.

Les også: Rapport: 22.000 nye oljejobber innen 2020

Inntekter og kompetanse

Arbeidsplasser var hovedtema for møtet på Sola utenfor Stavanger. Olje- og energiministeren understreket at både bedriftene og ansatte må være villige til å omstille seg i tiden fremover, samtidig som petroleumsnæringen må forbedre seg for å møte klimakravene.

– Men de som tror vi gjør det ved å stenge ned olje- og gassproduksjon tar feil. En bærekraftig omstilling, som vi må inn i, trenger inntekter og kompetanse fra olje- og gassnæringen, sier Søviknes.

Historisk avtale: Gass og fornybar går sammen

Støtter næringen

Regjeringen vil ifølge Søviknes fortsette med tre hovedpilarer i sin politikk rundt næringen. Regjeringen vil bidra med stabile og forutsigbare rammevilkår, nytt leteareal og støtte opp om mer forskning og utvikling.

Statsminister Erna Solberg (H), som talte før olje- og energiministeren, er tydelig på at petroleumsnæringen vil fortsette å være den viktigste inntektskilden til landet – også i fremtiden.

– Sannsynligvis får vi aldri like høy sysselsetting i olje- og gassnæringen som vi hadde i 2014. Selv om vi åpner nye områder for petroleumsvirksomhet.

– Men bransjen vil likevel bli Norges viktigste næring i flere tiår til. Vi politikere skal ikke bare skru av og legge ned. Det vil være utrolig uklokt for både omstillingen vi må gjennom og velferden i Norge, sier Erna Solberg.