Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde

Markerte kvinnedagen på realfagstreff

250 jenter brukte kvinnedagen hos Norsk olje og gass for å bli inspirert til å velge realfaglig utdanning.

REALFAGSTREFF: Norsk olje og gass tar grep for å øke andelen kvinnelige ansatte i olje- og gassnæringen. Foto: Einar Fannemel / Norsk olje og gass

Av Anders Høgalmen, informasjonssjef 

– Olje- og gassnæringen vil også i fremtiden være Norges viktigste næring, men vi må utvikle ny teknologi for å redusere utslippene. Dere unge er født og oppvokst med teknologi og er bedre i stand enn min generasjon til å løse mange av de store utfordringene.

Det sa statssekretær i Olje- og energidepartmentet, Ingvil Smines Tybring-Gjedde, da hun besøkte Jenter for realfag på kvinnedagen.

Vil øke kvinneandelen
60 prosent av alle studenter er kvinner. Likevel er andelen kvinner i olje- og gassnæringen kun 20 prosent. Det ønsker Norsk olje og gass å gjøre noe med. For å motivere flere jenter til å velge realfag arrangerte Norsk olje og gass Jenter for realfag på Næringslivets hus, i samarbeid med Tekna.

Kvinner med realfaglig bakgrunn delte sine erfaringer fra valg av studier til erfaringer fra arbeidslivet med de mange fremmøtte. I tillegg til statssekretæren fikk jentene også treffe geologer, fysikere og stortingsrepresentant Kristin Vinje, som har en doktorgrad i kjemi. Vinje forsikret jentene om at realfag er en god utdannelse som det vil være bruk for i fremtiden.

Gå mot strømmen
– Vi trenger realfagskompetanse for å løse alle de store samfunnsutfordringene innen helse, energi og klima. Olje- og gassaktiviteten vil være en viktig del av vårt næringsliv i mange år fremover, så det bekymrer meg at søkertallene til petroleumstrettede studier går ned. Selv om det er relativ nedgang i oljeaktiviteten akkurat nå vil dette snu. Hvis du er lur tenker du motstrøms og lar deg ikke påvirke av de som fraråder deg å satse på olje og gass, sier Vinje. 

Stor pågang
Dette er åttende år på rad at Jenter for realfag arrangeres.

– Det er nå blitt en tradisjon at vi inviterer kvinnelige rollemodeller til å inspirere jenter og deres mødre til å se mulighetene en realfagsutdanning åpner for. Jenter i 10. klasse og på videregående er invitert sammen med sine mødre fordi vi vet at mødre har stor påvirkningskraft på jentenes utdanningsvalg, sier Evelyn Blom-Dahl, kompetanserådgiver i Norsk olje og gass.

Pågangen til årets Jenter for realfag var sjelden stor. NHO-byggets største møtesal var fylt til randen av 250 engasjerte jenter og mødre. 

– Pågangen viser at det heldigvis er stor interesse for realfag. Vi håper at de kvinnelige rollemodellene kan inspirere og vise mulighetene som finnes for de unge, slik at kvinneandelen på sikt vil øke, sier Blom-Dahl. 

De siste årene har det vært en relativt stabil søkermasse til realfaglig utdanning. Derimot har petroleumsingeniør og geologi opplevd kraftig nedgang.

– Vi ønsker å snu denne trenden. Derfor har vi i år spesielt stor oppmerksomhet på petroleumsfagene, sier Blom-Dahl.