Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde

Statoil-sjef til studentene: – Dere må tørre å satse

I møte med dagens og morgendagens studenter ved Universitetet i Stavanger er konserndirektør i Statoil, Arne Sigve Nylund, tydelig: Det er store muligheter i olje- og gassnæringen.

FULGTE MED: Det var åpen dag på Universitetet i Stavanger tirsdag. En gruppe kommende og nåværende studenter var på plass for å høre på Statoil-sjefen.

Av Øyvind Knoph Askeland, informasjonssjef (tekst og foto)

Nylund holdt gjesteforelesning på UiS tirsdag. Der fikk han prate med elever fra videregående skole som kom for å høre om universitetets ulike studietilbud.

– Dere må tørre å satse på olje- og gassbransjen. Den er fremtidsrettet og klar for å takle utfordringer og dilemma, sier Nylund, og fortsetter:

– Vi må utvikle industrien på en klok og bærekraftig måte. Vi må drive sikkert. Vi må redusere utslipp. Og vi må styrke vår konkurranseevne.

Les også: – Ekstra viktig å satse på kompetanse

Forstår skepsis

Søkertallene til petroleumsfag har siden 2014 falt i takt med oljeprisen. Statoils konserndirektør for norsk sokkel tror unge i dag blir påvirket av informasjon fra pressen og sosiale medier.

– Jeg skjønner at noen er skeptiske til å velge en retning som olje og gass. Vi har vært inne i en krevende periode, hvor mange har mistet jobben. Det kan skape en skepsis og gjør at man spør om man tør å velge en slik vei.

– Men vi trenger dere. Vi trenger dem som tør å gå inn i problemstillinger det ikke er klare svar på, slik at vi kan finne de gode løsningene for fremtiden, sier Arne Sigve Nylund til forsamlingen.

Les også: InOILvation – et banebrytende arbeid

Kan bli stort behov

I vinter har Norsk olje og gass møtt videregåendeelever fra hele landet. Mange av ungdommene har spurt om det i det hele tatt er mulig å få jobb i olje- og gassbransjen.

I 2016 presenterte forskningsinstituttet IRIS en rapport om sysselsettingen i industrien. Rapporten viste at det innen 2020 vil være behov for rundt 22.000 nyansatte.

– Verden er i en rivende utvikling. Mange av jobbene vi vil ha i fremtiden, kjenner vi ikke til innholdet ennå. Det som er sikkert er at mye vil være knyttet opp mot teknologi. Ingeniørbakgrunn, for eksempel, vil da være gull verdt, sier Målfrid Rønnevik, fagsjef kompetanse, i Norsk olje og gass.