Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde

Oljefondet kan bli 700 mrd kroner større

Perspektivmeldingen viser at det i fremtiden vil bli vanskeligere for kommende regjeringer å få statsbudsjettet til å gå opp. Nye beregninger viser at økt olje- og gassproduksjon kan gjøre jobben lettere.

NORSK ØKONOMI: Økt oljeproduksjon kan bli kjærkommet når offentlige utgifter forventes å øke kraftig i årene fremover. 

I Perspektivmeldingen skriver Finansdepartementet at staten om ti-femten år vil oppleve at utgiftene vil vokse mer enn inntektene. Finansdepartementet legger til grunn at staten vil "mangle" 50 milliarder i 2040, 100 milliarder i 2050 og 150 milliarder i 2060.

Norsk olje og gass har engasjert analysebyrået Oslo Economics for å regne på hvordan økt olje- og gassproduksjon kan bidra til å redusere gapet mellom statens inntekter og utgifter. 

Oslo Economics har blant annet begregnet konsekvensen av å øke produksjonen med 10 prosent, sammenlignet med produksjonsnivået som Perspektivmeldingen legger til grunn. Beregningen viser at en produksjonsøkning på 10 prosent vil kunne gjøre oljefondet 700 milliarder kroner større i 2060. Det tilsvarer nesten 100.000 kroner per nordmann i 2017-kroner. 

Analysen kan leses her.