Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde

Ny rapport: 26 teknologier for fremtiden

Teknologier fra olje- og gassnæringen kommer til nytte langt utover sine opprinnelige formål.

Torsdag 2. november la administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, frem den ferske rapporten «Teknologioverføringer fra olje- og gassektoren» på et frokostmøte i SpareBank 1 SR-Banks lokaler i Stavanger.

Gigantiske oppdrettsanlegg langt til havs, satelittmåling av vindhastigheter øverst i atmosfæren, og miniatyrmålere for bruk til akuttmedisin er blant eksemplene.

– Oljeindustrien er en drivkraft for teknologiutvikling i andre næringer. Ikke minst fordi teknologi som er utviklet i oljeindustrien i stor grad kan overføres til andre virksomheter, og gi grunnlag for vekst og arbeidsplasser der, sier Schjøtt-Pedersen.

Foran interessenter fra egen næring, gründere, politikere og andre, snakket oljesjefen om hvordan olje- og gassnæringen skal bidra til å realisere et lavutslippssamfunn gjennom blant annet teknologiutvikling.

- Kast aldri bort en god krise
Sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank, Kyrre M. Knudsen, viste gjennom tall fra høstens konjunkturbarometer hvordan bedriftene på Sørvestlandet har brukt sjokket etter oljeprisfallet til å endre seg – gjennom teknologiutvikling og nye markeder.

– Man skal aldri kaste bort en god krise, og det har heller ikke bedriftene i vår region gjort. Mange leverandører innen olje har økt markedsandeler i Norge og i utlandet. Samtidig satser flere på for eksempel fornybar energi, havbruk, infrastruktur og samferdsel og tradisjonell industri, sier Knudsen til Ytra.

Tilpasningsdyktig og fremtidsrettet
For å demonstrere noe av denne utviklingen var selskapene Delfi, Tidewave og Aarbakke Innovation på plass. Delfi, som tidligere hadde nesten alle sine kunder innen oljebransjen, har utviklet smartbykonseptet Oil2City. Et konsept som kan hjelpe byer som Sandnes og Stavanger på vei til å bli smartbyer.

Tidewave har funnet opp en madrass som kan vende pasienter på sykehus og sykehjem, mens Aarbakke Innovation har kommet med en boreteknologi som gjør det mulig å grave tunneler under gater og byer uten å måtte grave opp store områder.

– Disse eksemplene er med på å vise hvor avansert, tilpasningsdyktig og fremtidsrettet norsk petroleumsindustri er, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Det er andre gang Norsk olje og gass gir ut eksempelrapporten «Teknologioverføringer fra olje- og gassektoren», denne gang i samarbeid med SINTEF Teknologi og samfunn.

Last ned rapporten her (norsk)

Download the report here (english)