Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde

Fra subsea til syke barn

Verdifull erfaring fra oljeindustrien gjorde Westcontrol til foretrukken produsent for roboten AV1, som hjelper barn og unge ut av ensomhet.

 

Foto: No Isolation

Med hjelp av roboten AV1 kan langtidssyke barn og unge følge med undervisning og sosialt samvær hjemmefra. Den lille hvite plastfiguren har vært redningen fra ensomhet og isolasjon for mange barn.

I stedet for å falle utenfor undervisning og sosialt samvær, kan barna følge undervisningen hjemmefra ved hjelp av roboten og et nettbrett. Roboten tar barnets plass i klasserommet og i vennegjengen, mens barnet selv kan følge opplegget gjennom nettbrettet som kobles til.

Ville hjelpe mennesker
Utviklerne bak roboten AV1 er det norske firmaet No Isolation. De ønsket å bruke sin kompetanse til å hjelpe mennesker.

- Vi har bakgrunn fra oljeindustri og forretningsutvikling, og visste at vår forretningside skulle dreie seg om å hjelpe mennesker. Etter et par runder med ulike konsepter, landet vi på ideen med å utvikle roboten AV1 som hjelper barn og unge ut av ensomhet og isolasjon, sier CTO i No Isolation, Marius Aabel.

Selv har Aabel flere års fartstid fra leverandørbedriften National Oilwell Varco (NOV).

Produseres på Tau
Produksjonen av den vesle roboten skjer ved rogalandsbedriften Westcontrol, som holder til på Tau utenfor Stavanger.

Westcontrol ble et naturlig valg for No Isolation da de skulle i gang med utviklingen av roboten.

- De utpekte seg som den best egnede leverandøren, hvor den viktigste faktoren var at de kunne levere en plan og starte produksjon på kun fire uker, sier Marius Aabel, en av utviklerne i No Isolation.

- Olje- og gassleverandører er ofte vant med å produsere avanserte produkter i lave antall. Mens mange tror de må til Asia for å produsere produktene sine, har Westcontrol her hjemme blitt gode på å produsere mindre serier som gjør at de har en unik fleksibilitet, sier Aabel.

Elektronikk på havets bunn
Westcontrol har levert og produsert elektronikk for flere ulike industrier og bedrifter siden etableringen i 1994.                        
Godt plassert i oljefylket Rogaland har de mye erfaring med leveranser og produksjon til olje- og gassindustrien.

- Våre kunder kan nærmest komme med en idé på en serviett. Vi designer, utvikler og produserer produktene de ønsker, sier salgsansvarlig i Westcontrol, Lars Kåre Nag.

Westcontrol leverer produkter som kan finnes i alt fra din egen stue, i et helikopter eller dypt nede i en oljebrønn. Selskapet har blant annet levert elektronikken til subsea kompresjonssystemet på Åsgard-feltet, et verdenskjent prosjekt som har banet vei for storstilt teknologiutvikling.

Strenge krav i oljå
- Kravene til utstyret som brukes i olje- og gassindustrien er svært strenge, og man må ha god kompetanse på avansert elektronikk som skal stå under høyt trykk, sier Nag.

 Nag bekrefter at erfaringen fra olje- og gassindustrien har gitt Westcontrol en fleksibilitet og kvalitet som flere industrier kan nyte godt av.

-  Da No Isolation skulle lansere første versjon av roboten, tok vår utvikler første fly lørdags morgen for å levere kretskortet til roboten. Vi setter kunden først, og gir alltid alt for at kunden skal være fornøyd, sier Nag.

Navngir egen robot
Så langt har No Isolation solgt 700 enheter av roboten med det kryptiske navnet.

- Grunnen til det noe anonyme navnet er at vi ønsker at barna selv skal navngi sin egen robot. Slik blir den mer personlig og representerer nettopp det barnet som er sykt og ikke kan delta.

Tilbakemeldingene på produktet har vært utelukkende positive og No Isolation er allerede i gang med neste produkt.

- Vi ønsker å lage en kommunikasjonskanal for eldre som opplever ensomhet og isolasjon. Produktet skal være svært enkelt, med kun en av/på-knapp og kamera som skrus på. Vi håper dette kan føre til eldre kan holdere lettere kontakt med familier og venner. Vår teori er at dersom man har jevnlig kontakt, er det lettere å møtes ellers også. Maskinene skal ikke ta over for menneskene, men senke terskelen for å kommunisere med hverandre, sier Aabel.

Fakta om No Isolation

  • Norsk gründerbedrift med 46 ansatte

  • Grunnlagt 1. oktober 2015

  • Flere av grunnleggerne kommer fra oljebransjen og bruker nå oljeteknologi for å hjelpe langtidssyke barn

  • Skal bekjempe ensomhet og isolasjon gjennom teknologi som hjelpemiddel

  • Første produkt er AV1, en personlig robot som hjelper langtidssyke barn

  • Har vunnet pris for årets nykommer og årets sosiale tech startup under Nordic Startup Awards