Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde
Foto: Kolbjørn Andreassen

Tente på alle plugger

Fredag den trettende er en ulykkesdag for mange. Men ikke for Dag Almar Hansen. Det er da han fikk sitt teknologiske gjennombrudd.

Sjefen i Techni stod midt mellom vafler, frukt og store mengder kaffe da han fikk ideen om å bruke offshore boreteknologi til å renovere og installere nye vannrør i Oslo kommune.

– Den opprinnelige ideen ble unnfanget i kantina fredag den trettende februar 2015 klokken 12.23 under en tenketank vi har hver uke på Techni. Noen hadde funnet et gap i oljeindustrien som måtte fylles med teknologi. Siden ble vi under en båtvakt kjent med en leder i vannindustrien som tipset om etterspørsel etter noe lignende fra Oslo kommune, forteller Hansen.

Stor innovasjonstrang

– Hva drev deg til å gjøre noe med ideen?
– Innovasjonstrangen er stor, både hos bedriften og meg. Vi har utviklet nesten 900 produkter og prosesser.

Selv om dette var en stor utfordring, tente bedriften på alle plugger. Techni utviklet et robotbasert bore- og koplingssystem som fjerner behovet for å benytte gravemaskiner ved nyetablering eller erstatning for gamle, utslitte vannrør. Løsningen reduserer kostnadene med inntil 40 prosent og reduserer miljøfotavtrykket betydelig. Technis løsning ble kåret til vinner av Oslo No Dig Challenge, og bedriften mottok European Water Innovation Award 2018 i Brussel. 

– Hva driver deg? 

– Selve prosessen. Det å takle de faglige og tekniske utfordringene og det å få laget til å fungere. Det å ha industridesignere, maskinvarefolk og programmerere til å samarbeide i en harmonisk symbiose mot samme mål er ingen folkerett.

Optimisten i hjertet

– Hvorfor er du der du er i dag?
– Fordi jeg alltid er positiv, men har en kalkulerende hjerne som fungerer som drivanker på optimisten i hjertet.

– Hvilke råd vil du gi til andre?
– I Norge er det ikke farlig å feile. Prøv, fall ned, stå opp igjen, lær noe. Gjenta til du lykkes.

Teknologioverføringer

Se flere eksempler på teknologioverføringer fra den norske olje- og gassnæringen HER!