Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde
Foto: Mats Bakken

Norsk sokkel er godt posisjonert

Les vårt tilsvar til Dagens Næringslivs leder fra 20. mai.

DNs leder torsdag 20. mai peker på fjorårets skattepakke for oljenæringen og mener den er i strid med klimapolitiske mål sett i lys av rapporten fra Det internasjonale energibyrået (IEA) «Net Zero by 2050 – A Roadmap for the Global Energy Sector».

Skattepakken vedtatt i juni i fjor var svært viktig for å opprettholde aktiviteten i leverandørindustrien og bevare arbeidsplasser rundt om i hele landet. Nye investeringsprognoser for norsk sokkel viser at pakken har virket som den skal.

Lederskribenten skriver at som en konsekvens av skattepakken er særskatten på utvinning av petroleum negativ og at Staten betaler oljeselskapene for å finne mer olje og gass. Her må man se lengre enn nesetippen: Raske fradrag fører til lavere skatteinnbetalinger på kort sikt, men høyere på lengre sikt.

Vi er enige med DN om at det er litt av en utfordring vi står overfor. Derfor har petroleumsnæringen satt ambisiøse klimamål: Nullutslipp fra produksjonen i 2050, utvikling av flytende havvind, karbonfangst og -lagring og blått hydrogen. Utvinning av havbunnsmineraler kan bli det neste store når verden elektrifiseres og fornybar energi blir en større del av global energiforsyning. Alt utvikles gjennom kunnskapen og kompetansen den norske petroleumsnæringen besitter.

Det var en god og riktig beslutning å beholde dyktige fagfolk i arbeid. Det gjør at norsk sokkel er godt posisjonert for utfordringene fremover.