Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde
Foto: Kolbjørn Andreassen

Mottok pris for digitalisering av borekaks-prøver

I løpet av to år har rundt 700.000 borekaks-prøver blitt digitalisert. Under en offisiell seremoni i går mottok samarbeidsprosjektet pris for arbeidet.

Norsk olje og gass har siden 2019 administrert det store prosjektet Digitalt grunnfjell (Released Wells Initiative) hvor borekaks fra om lag 1900 brønner på norsk sokkel digitaliseres og gjøres tilgjengelig for analyse.

Resultatet av prosjektet blir en enorm database som gir deltakerne tilgang til data som kan gi nye funn og ny kunnskap om sokkelen.

- Dette er et fantastisk samarbeidsprosjekt mellom de fleste operatører og partnere på sokkelen, globalt fins det ikke tilsvarende prosjekt. Det vil gi oss ny og unik kunnskap om stratigrafi og geologi på sokkelen. I tillegg kan andre fagområder bruke dette for eksempel til bedre HMS-styring under boring av brønner, sier prosjektleder Malgorzata Kusak.

Hun jobber som driftsgeolog i Equinor innen leting og feltutvikling, men har siden 2019 vært utplassert for å lede prosjektet.

27 selskaper deltar
Prosjektet vant Exploration Innovation-prisen 2021 i mai under NCS Exploration 2021-konferansen. Siden konferansen var digital, foreslo arrangøren Genova å ha en offisiell seremoni for utdeling av prisen på NCS Strategy conference som ble avholdt 17.-18. november.

- Prosjektet administreres av Norsk olje og gass og finansieres av så å si alle oljeselskapene på norsk sokkel. 27 selskaper er med, forteller Turid Øygard som er prosjektansvarlig for Norsk olje og gass.

Prisen ble i går overrakt av Torgeir Stordal som er direktør for Teknologi og sameksistens i Oljedirektoratet under kveldsarrangementet til NCS Strategy conference. Stordal gjentok budskapet fra mai:

- Med 54 prosent av stemmene fra konferansedeltakerne, og en sterk støtte fra alle medlemmer av juryen, er jeg veldig glad for å kunngjøre at et nyskapende prosjekt har dukket opp som vinneren av årets pris: The Released Wells Initiative, sa Torgeir Stordal.

Juryens begrunnelse for Exploration Innovation Prize 2021:

Prisen tildeles en lisensgruppe, selskap eller team som i løpet av de siste to årene har gitt et modig og innovativt teknologisk bidrag innen leting etter olje og gass på norsk kontinentalsokkel. Mottakeren har modnet en leteteknologi med høyt potensial som fører til økt geologisk og geofysisk kunnskap eller fremtidige kommersielle olje- og gassfunn.