Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde

Utsetter en rask storstilt industrisatsing

Norsk olje og gass' første reaksjoner på regjeringens havvindsatsing.

– Det er positivt at regjeringen kommer med flere nødvendige avklaringer for å komme i gang med utviklingen av havvindparker på norsk sokkel, men dette vil foreløpig ikke legge til rette for den raske storstilte industrisatsningen på havvind som Norge og industrien trenger, sier Hildegunn T. Blindheim, administrerende direktør i Norsk olje og gass.

– Mens andre land i Europa akselerer og øker sine ambisjoner for havvindsatsing, nedjusterer regjeringen i første omgang ambisjonene ved å redusere kapasiteten for utbyggingen av Sørlige Nordsjø II fra 3000 MW til kun 1500 MW, fortsetter Blindheim

Regjeringen foreslår i første omgang å bygge ut Sørlige Nordsjø II med en radial. I tillegg vil en utrede hvordan et hybridnett kan utvikles.

– En samlet havvindnæring har vært tydelig på at det er kun et hybridnett som vil sikre utbygging i industriell skala uten behov for offentlig støtte, noe en kabel kun til det norske fastlandet vil kreve. En radial vil kunne legge til rette for et prosjekt, og ikke bygge en industri. Vi er derfor overrasket over at regjeringen ikke har valgt å lytte til industrien, sier Blindheim.  

– Havvindnæringen har vært tydelig på at en må etablere et hybridnett med hensiktsmessig markeds- og nettdesign. I tillegg til å sikre industriell skala må nett- og markedsdesignet sikre at effekten for norske forbrukere er positiv, samtidig som utbyggingen blir både bedrifts- og samfunnsøkonomisk lønnsom. Det er derfor positivt at regjeringen har bedt NVE/ Statnett om å utrede dette.