Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde

Viktige rapporter for utviklingen av havvind

Det er et stort potensial for havvindproduksjon på norsk sokkel, og rapportene fra NVE og RME gir viktige innspill til hvordan en kan etablere et hybridnett med hensiktsmessig markeds- og nettdesign slik industrien har etterspurt.

I dag mottok olje- og energiministeren to rapporter fra NVE og Reguleringsmyndigheten for energi (RME) med vurdering av ulike nettløsninger for havvind og av de regulatoriske sidene ved organiseringen av markedsløsningene til havs. Rapportene gir viktige innspill til hvordan en kan etablere et hybridnett med hensiktsmessig markeds- og nettdesign slik industrien har etterspurt.

- Det er et stort potensial for havvindproduksjon på norsk sokkel, og rapportene fra NVE og RME gir viktige innspill til hvordan en kan etablere et hybridnett med hensiktsmessig markeds- og nettdesign slik industrien har etterspurt, sier Hildegunn T. Blindheim, administrerende direktør i Offshore Norge.

Rapporten fra NVE har vurdert hvordan valg av nettløsning for vindkraft i Sørlige Nordsjø II fase 2 vil påvirke kraftsystemet og kraftprisene i Norge. Analysen redegjør for virkninger av ulike hybride nettløsninger mellom Norge og utlandet, og en løsning med en radial til fastlands-Norge. Rapporten viser at i de fleste alternativene  får vi netto flyt av kraft til Norge på nettforbindelsen fra Sørlige Nordsjø 2, fase 2, som gir noe lavere kraftpriser her til lands. Virkningene på kraftprisene er ikke store i noen av alternativene.

- Det er positivt at rapporten fra NVE viser at det er mulig å designe hybride nettløsninger for Sørlige Nordsjø II, fase 2, på en slik måte at en får netto flyt av kraft til Norge, fortsetter Blindheim.  

Reguleringsmyndigheten for energi i NVE (RME) har vurdert hvordan det regulatoriske rammeverket bør være dersom vindkraft til havs skal fraktes til flere land gjennom hybride nettforbindelser. I rapporten anbefaler de blant annet samme markedsdesign til havs som på land, egne budområder til  havs, hvem som bør eie og drive hybridforbindelser, og anbefalinger rundt flaskehalsinntekter og anleggsbidrag.

- Vi merker oss at reguleringsmyndighetene kommer med en del anbefalinger som ikke er i tråd med innspill fra industrien. Vi vil nå gå nøyere gjennom rapporten for å komme med våre innspill til myndighetene på  de anbefalingene RME har kommet med, avslutter Blindheim.