Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde
Foto: Equinor

Fortsatt leting vil kunne sikre Europa viktig energi i årene fremover

Videre leting og utbygging er et viktig verktøy for å avhjelpe energisituasjonen i Europa. Det er derfor avgjørende at myndighetene fortsetter å gi tilgang til attraktivt areal.

I notatet har vi tatt for oss alle 117 felt som enten produserer eller har produsert på norsk sokkel. Videre har vi undersøkt tiden fra registrert funnår til produksjonsstart (ledetid).  

Notatet viser: 

  1. Gjennomsnittlig ledetid for samtlige felt som produserer eller har produsert på norsk sokkel er 13 år. 
  2. For felt med registrert funnår etter år 2000, som er eller har vært i produksjon, var gjennomsnittlig ledetid 6-7 år. 
  3. 14 felt med registrert funnår etter år 2000 hadde ledetid på mindre enn 5 år. Seks av disse hadde ledetid under 3 år. 

Notatet viser at en kan levere energi til Europa i et tidsperspektiv som er langt mindre enn den gjennomsnittlige ledetiden på norsk sokkel. 

Les notatet om ledetid her.

– For felt med oppgitt funnår de siste to tiårene har gjennomsnittlig ledetid vært 6-7 år, og flere felt bygges ut raskere enn dette. Ved å opprettholde letingen på norsk sokkel øker man sannsynligheten for at det gjøres funn som kan bygges ut raskt og levere energi til Europa innen rimelig tid. Det ville vært svært uheldig om en skulle strammet inn på letepolitikken under en forutsetning om at det tar for lang tid å utvikle nye volumer, sier sjeføkonom Marius Menth Andersen.   

Untitled.png

For felt med oppgitt funnår de siste to tiårene har gjennomsnittlig ledetid vært 6-7 år, og flere felt bygges ut raskere enn dette.

Det vil være et betydelig behov for olje og gass i Europa fremover. Lav egenproduksjon tilsier betydelig importbehov som nå i hovedsak vil dekkes av LNG fra det globale markedet og norsk rørgass.  

– Den norske naturgassen som leveres i rør til Europa har ti ganger levere utslipp enn for eksempel den amerikanske naturgassen som kommer til Europa med båt.  En av årsakene til at den norske gassen kan produseres med så lave utslipp er blant annet fordi vi har elektrifisert flere felter på norsk sokkel. Vi skal videre redusere utslippene med 50 prosent innen 2030 og ned mot null i 2050, avslutter Andersen.  

Les mer om våre standpunkt om leting etter olje og gass her.