Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde

Olje- og gasselskapene i EU blir pålagt å etablere CO₂-lagre

28. juni trådte den såkalte Net Zero Industry Act (NZIA) i kraft i EU.

28. juni trådte den såkalte Net Zero Industry Act (NZIA) i kraft i EU. NZIA skal fremme utviklingen av teknologier som skal gjøre EU i stand til å oppnå klimamålet om netto null utslipp i 2050. Lagring av CO₂ er definert som en strategisk netto null teknologi under NZIA, og reguleringen innfører en målsetning om en årlig lagerkapasitet på 50 mill tonn CO₂ i EU innen 2030. Dette lagermålet vil fordeles på olje- og gasselskapene i EU, basert på olje- og gassproduksjonen i perioden 2020-23.  

Det er ikke avklart om NZIA er EØS-relevant og også skal gjelde for Norge. EU har bestemt at dersom EU-reguleringen blir EØS-relevant så skal lagerkapasitetsmålet justeres, men de sier ikke noe om hvor mye justeringen skal være.   

― Norsk sokkel og offshoreindustrien i Norge har svært gode forutsetninger for å lagre store mengder CO₂- permanent og trygt. Norge har i tillegg lang erfaring med offshore lagring av CO₂, sier Hildegunn T. Blindheim, administrerende direktør Offshore Norge.     

Dersom konklusjonen blir at NZIA skal gjelde i Norge, så mener Offshore Norge at en eventuell justering av lagermålet i NZIA må komme som et tilleggsvolum som fordeles på olje- og gasselskapene i Norge. Siden EUs mål på 50 mill tonn CO₂ tar utgangspunkt i EUs antatte behov for CO₂-lagring, så må tilleggsvolumet være basert på et forventet behov for lagring av CO₂ fra fangstprosjekter i landene utenfor EU (dvs. Norge, Island og Liechtenstein).  

CO₂-lagre på norsk sokkel burde kunne brukes på kommersiell basis til oppfyllelse av EUs årlige lagerkapasitetsmål på 50 mill tonn CO₂ innen 2030 - forutsatt at det er fangst- og infrastrukturprosjekter tilgjengelig. Denne ekstra lagerkapasiteten som kan stilles til rådighet må ikke fordeles som en forpliktelse på olje- og gasselskapene på norsk sokkel gjennom NZIA.  

 ― Norske myndigheter og aktørene på norsk sokkel har ambisjoner om å være en betydelig leverandør av CO₂-lagring i Europa, og EU vil være avhengig av CO₂-lagre på norsk sokkel om de skal nå sine langsiktige klimamål. Vi mener derfor at det må legges opp til at CO₂-lagre i Norge kan brukes på kommersielle vilkår for oppfyllelsen av EUs mål i NZIA om en årlig kapasitet på 50 millioner tonn fra 2030, sier Blindheim.     

Offshore Norges innspill til norske myndigheter om NZIA kan leses her. 

An English version of Offshore Norge’s input can be found here.