Metan er hovedbestanddelen i naturgass, og er en klimagass som er betydelig verre for den globale oppvarmingen enn CO2. Olje- og gassindustrien i Norge har derfor stort fokus på å minimere utslippene av metan, og det har det internasjonale energibyrået (IEA) merket seg.
IEA publiserer årlig en oversikt over globale utslipp av metan fra blant annet olje- og gassvirksomhet. I IEAs Global methane tracker 2025 trekker de frem Norge som et foregangsland, og mener at Norge er av de landene som er best i verden på å redusere utslippene av metan fra olje- og gassproduksjon. Videre sier de at om alle land klarte å redusere utslippene til Norges nivå, så ville de globale utslippene fra olje- og gassproduksjon falle med over 90 %.
– Dette er en stor anerkjennelse fra IEA for det viktige arbeidet vi gjør på norsk sokkel og norske landlanegg for å minimere utslippene av metan, sier Ann-Cathrin Vaage, fagsjef for klimapolitikk i Offshore Norge.
IEA trekker spesielt fram forbudet mot fakling og avgift på utslipp av CO2 og metan som årsaker til det lave utslippsnivået for metan fra olje- og gassproduksjon i Norge. Norge er det landet med lavest metanutslipp per produserte enhet olje og gass av alle landene på IEA sin oversikt.
– Utslipp av metan er både en sikkerhetsrisiko og skadelig for klima, og derfor er minimering av metanutslipp en integrert del av den daglige driften på plattformene og landanleggene, sier Vaage. Selv om utslipp av metan er relativt lite fra olje- og gassproduksjonen i Norge, så er det et stort trykk på å stadig redusere utslippene ytterligere, sier hun videre.
EU innførte i fjor en regulering for utslipp av metan knyttet til olje, gass og kull. Fra mai i år er alle som skal selge olje, gass og kull til EU pålagt å rapportere sine metanutslipp. Etter hvert vil det også komme krav om at utslippene per produserte enhet må være under en viss grenseverdi. Norsk olje og gass ligger veldig godt an med tanke på et slikt importkrav i EU.
Norske myndigheter vurderer nå om EUs metanregelverk skal gjøres gjeldende for Norge. Dette regelverket er imidlertid ikke tilpasset offshore produksjon av olje og gass og prosessering av gassen på store landanlegg. Offshore Norge mener derfor at Norge heller bør beholde og videreutvikle dagens regelverk enn å implementere EU sitt.