Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyheter om CCS

Se relevante nyheter om karbonfangst og- lagring.

Northern Lights snart klar for 5 millioner tonn CO₂ i året

Langskip-satsingen har nå to lagringsbrønner for CO₂ klare, 70 kilometer vest av Bergen.

Tildeler nytt areal for CO2-lagring i Nordsjøen

Olje- og energidepartementet lyste ut området for CO2-lagring i april i år. Tre selskaper søkte, de to som nå har fått tilbud, og TotalEnergies. Dette er tredje gang det tildeles areal for lagring av CO2 i Norge, og det er det fjerde arealet som tildeles på norsk sokkel.

Rush for å nå klimamål åpner for ny norsk gigantindustri: – Det er en formidabel ryddejobb

Titalls milliarder kroner sprøytes inn i posisjoneringsspillet rundt karbonlagring. Nå kaster gründer Bjørgulf Eidesen og Horisont energi seg inn i kappløpet mot energigigantene.

Enorm interesse frå Europa for å pumpe CO₂ ned i norsk havbotn

Interessa for lagring av CO₂ i Nordsjøen er stor i Europa. «Banebrytande» avtalar skal sikra at klimagassar blir lagra djupt under havoverflata.

Frøya (18) er offshorearbeider, men ikke i oljå: – Dette er fremtiden

Allerede som 18-åring kan Frøya Valland Dale ta fatt på sin drømmekarriere: et liv offshore. Men det er verken olje eller gass som skal fylle hennes arbeidshverdag.

Industriens klimagassutslipp kan halveres innen 2030

Elektrifisering, overgang til hydrogen, karbonfangst- og lagring (CCS) og bruk av biokarbon er tiltak som kan gi betydelige utslippskutt i industri og energiforsyning, viser analysen fra Miljødirektoratet.

Yara signerer kjempeavtale med «Langskip»

Enorme utslipp i Nederland skal sendes til lagring under havbunnen i Nordsjøen – mot klekkelig betaling. Avtalen beskrives som verdens første i sitt slag.

Nå vil Equinor ha CO₂-rør fra Europa

I april 2022 ble Equinor tildelt én av to nye lisenser for CO₂-lagring på norsk sokkel, som har fått navnet Smeaheia. Allerede om seks år ser selskapet for seg at de kan ha et lager i drift her, som på sikt skal kunne ta imot hele 20 millioner tonn CO₂ i året.

– Det blir det første norske CO₂-lageret som følger etter Langskip

Horisont Energi planlegger å produsere ammoniakk fra naturgass i Finnmark og fange og lagre CO₂-en fra denne. De søker på lisensen i Barentshavet, med planer om å ha et CO₂-lager i drift i 2025.

Vil fange CO₂ fra lufta: Målet er én million tonn pr. år

I samarbeid med Sintef som forskningspartner og teknologipartner GreenCap Solutions er Removr i gang med å få på plass et stor-skala CO₂-fangstanlegg fra luft. Løsningen det jobbes med, kalles Direct Air Capture (DAC)-teknologi.

Equinor har lagret CO₂ på norsk sokkel i 25 år – disse erfaringene tar de med fra Sleipner og Snøhvit

Equinor har fanget og lagret CO₂ på Sleipner-feltet siden 1996. Når selskapet nå skal i gang med å lagre CO₂ fra industriutslipp på norsk sokkel, har de altså 25 års erfaring å bygge på.

Det danske prosjektet tar i bruk et gammelt oljefelt for å lagre CO₂

Ved å ta i bruk oljefelt som er tømt for utvinnbar petroleum, kan de gjenbruke plattformer og deler av brønner, noe som skal gjøre prosjektet både billigere og raskere å gjennomføre.

Mer om hva karbonfangst og- lagring og våre medlemsbedrifter kan du lese her.

Mer om våre medlemmers aktiviteter innen CCS kan du lese her.