Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde

Ferske søkertall: - En viktig utvikling

Antall søkere til ingeniørutdanninger går opp sju prosent. På NTNU ser vi at også de petroleumsrettede utdanningene øker i popularitet.

– Dette er en viktig trend for bransjen, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk olje og gass.

Allerede i år ser olje- og gassektoren et økt behov for ny arbeidskraft – et behov som vil øke i årene som kommer. Derfor er Norsk olje og gass glade for at ferske tall fra Samordna Opptak viser at vårt største institutt for petroleumsfag, NTNU, opplever en vekst på over 15 prosent i de petroleumsrettede utdanningene.

– At NTNU opplever en sterk vekst er veldig bra. De har gjort en god jobb denne våren med å fortelle viktigheten av at ungdom søker seg til disse utdanningene. Olje- og gassbransjen skal løse store utfordringer i årene som kommer. Vi skal utvikle nye løsninger for å produsere olje og gass renere og mer effektivt, og i denne næringen skal vi legge grunnlaget for nye energiløsninger, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Nedgang i Stavanger og Bergen  

Hos de andre utdanningsinstitusjonene i blant annet Stavanger, Bergen og Tromsø fortsetter den negative trenden for petroleumsrettede utdanninger. Dette bekymrer Schjøtt-Pedersen.

– Dette viser at vi fortsatt har en stor jobb å gjøre med å fortelle om det økende behovet for ny kompetanse og arbeidskraft i årene som kommer. Her må vi bli flinkere. 

Flere til IT- og ingeniør

Tallene fra samordna opptak viser at ingeniørutdanningene øker med sju prosent i popularitet.

– Det viktigste er at unge retter seg mot realfagstunge utdanninger. Dette er kjernekompetanse som olje- og gassindustrien vil være helt avhengig av i mange tiår.  

Les også: 22 000 nye oljejobber innen 2020 

Les også: Trenger 850 nye medarbeidere 

For bransjen er det også gledelig at IT-fagene blir stadig mer populære. Dette utdanningsområdet har 20 prosent flere søkere i år.

– Vi har ambisjon om å ligge blant de fremste i verden i bruk av digitale løsninger. Mange oppgaver skal automatiseres. Dette er spennende faglige utfordringer, sier administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.