Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde

Samordna opptak 2019: God utvikling i søkere

Antall søkere til teknologiske fag holder seg stabilt. På NTNU øker fortsatt de petroleumsrettede utdanningene i popularitet.

Søkertallene fra Samordna opptak 2019 viser en liten nedgang på 1,8 prosent for antall søkere til teknologiske fag i forhold til i 2019. Samtidig viser tallene at hver tiende søker i 2019 velger studier kategorisert som teknologiske fag*. For første gang på åtte år er det færre unge totalt sett som søker seg til høyere utdanning, ifølge Samordna opptak. Dette tatt i betraktning, er det positivt at søkertallene holder seg relativt stabile.

-  Det er viktig for bransjen at unge søker seg til teknologifaglig utdanning. Vår næring skal løse store utfordringer de kommende årene. Det skal utvikles nye løsninger for å kunne produsere olje og gass med enda lavere klimautslipp, og vi skal bruke vår teknologikunnskap til å legge grunnlaget for nye energiløsninger, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk olje og gass.

Les også: 22 000 nye oljejobber innen 2020 

Norsk olje og gass er også glade for at NTNU, som er det største instituttet for petroleumsfag, opplever en vekst på over 12 prosent i petroleumsrettet utdanning.

- NTNU har gjort en solid jobb i å fortelle hvilke muligheter denne utdanningen kan gi. Vi er glade for at dette har gitt uttelling i antall søkere, sier Schjøtt-Pedersen.

Også Universitetet i Stavanger, UiS, har en oppgang i antall søknader til petroleumsrelaterte utdanninger med nesten 17 prosent. 

Les også: Glenn fikk drømmejobben offshore

Samtidig ser vi at Universitetet i Bergen opplever en fortsatt nedgang i antall søkere på petroleumsfag.

- Her har vi fortsatt en jobb å gjøre med å fortelle unge om det økende behovet for kompetanse og arbeidskraft i årene som kommer, sier Schjøtt-Pedersen.

 

*Utdanningsområdet Teknologifag omfatter følgende utdanningstyper:

- Tekno-ingeniørfag

- Tekno- siving

- Tekno maritim

- Tekno arkitekt

- Tekno- annet

 

Les også: