Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde
Foto: Privat og Norsk olje og gass

- Derfor velger vi å studere petroleumsrettede fag

Ylva Sanden (24) fra Hammerfest og Johan Haukalid (28) fra Glomfjord studerer petroleumsrettede fag. Les hva de mener de om studievalget sitt.

Hva studerer du?

YLVA: Jeg studerer til kjemiingeniør.

JOHAN: Jeg studerer til elektroingeniør.

Hvorfor valgte du den utdanningen?

YLVA: På videregående gikk jeg kjemi og prosess, og da jeg var lærling som prosessoperatør ved Hammerfest LNG fikk jeg enda litt mer innsyn i kjemi innen petroleum. Interessen for å vite mer om faget økte, og derfor bestemte jeg meg for å starte på en bachelor innen kjemi.

JOHAN: Jeg har noen år på baken som fagarbeider der jeg arbeidet tett med ingeniørene på Melkøya. Derifra ønsket jeg å fordype meg innen samme beiteområde som jeg har fagbrevet, slik at jeg står sterkere teoretisk og med tanke på papirer som blir viktigere og viktigere.

Angrer du på at du valgte den utdanningen?

YLVA: Det er selvfølgelig dager der man er mindre motivert i faget, men alt i alt er jeg veldig fornøyd med studiet. Jeg synes det er en interessant og spennende utdanning med mye praktisk arbeid på lab, noe som jeg setter stor pris på. En får godt innsyn i mange forskjellige analytiske metoder, og det jobbes mot at vi skal føle oss trygge på det praktiske arbeidet. Det er også behov for kjemiingeniører nesten over alt, noe som gir oss gode muligheter for en spennende jobb etter studiet.

JOHAN: Jeg er snart ferdig med førsteåret. Per dags dato angrer jeg ikke! Det er godt å kunne bryne seg på oppgaver utenfor komfortsonen.

Hvorfor vil du anbefale andre unge til å velge å utdanne seg i retning petroleumsnæringen?

YLVA: Petroleumsnæringen er en utrolig spennende næring, der en kan ha bakgrunn fra mange ulike studieretninger som vil være relevant for bransjen. En del som velger studier i dag tenker at dette er en døende næring, men realiteten er at denne næringen vil være en stor del av samfunnet vårt i lang tid fremover. Som student og nyutdannet i petroleumsrettede fag har man en mulighet til å være med å utvikle næringen for eksempel i en grønnere retning, noe som jeg synes er veldig spennende.

JOHAN: Jeg er i grunnen forsiktig med å anbefale noe som helst. Men petroleumsbransjen har for min del lært meg veldig mye med tanke på atferd og holdninger. Jeg føler bransjen tar sine arbeidstakere seriøst og ønsker å utvikle dem, alt etter hva arbeidstakerens eget initiativ tilsier.

LES OGSÅ: 10 grunner til å velge petroleumsfag